Składniki na 20 bułeczek:
4 szklanki mąki
70 gr. cukru
pół łyżeczki soli
40 gr. świeżych drożdży
100 gr. masła roztopionego
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:
90 gr. roztopionego masła
120 gr. cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i cukier. Zrobić rozczyn z drożdży, letniego mleka, odrobiny cukru i mąki zabranej z miski. Odłożyć w ciepłe miejsce by urósł. Do miski wbić jajka, dodać urośnięty rozczyn i zarobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i zarabiać tak długo, by ciasto było elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
W międzyczasie zrobić nadzienie, wszystkie składniki wymieszać i odłożyć.
Gdy ciasto urośnie, odjąć 1/3, rozwałkować i wyłożyć formę około 24 x 33 cm. To będzie spód naszych bułeczek. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem, zwinąć na kształt długiej rolady. Pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce, jeden koło drugiego. Ważne by były symetrycznie rozłożone. Odstawić do wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20-25 minut w rozgrzanym piecu w temp około 190 stopni. Podawać ciepłe lub zimne.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!
Zaglądajcie do naszej fotogalerii, która przedstawia, jak krok po kroku wykonać pyszne bułeczki.