Piątkowe warsztaty online Świat na talerzu w Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy 16 kwietnia 2021 r. dobiegły końca. Upieczone zostały puszyste, mięciutkie, norweskie BUŁECZKI CYNAMONOWO-IMBIROWE.
Przenosimy się dzisiaj do chłodnej Norwegii, ale przepyszne bułeczki rozgrzeją i otulą aromatem cynamonu, imbiru, wanilii i karmelu. Koniecznie wypróbujcie przepis!!! Naprawdę "niebo w gębie".
 
PRZEPIS NA NORWESKIE BUŁECZKI CYNAMONOWO- IMBIROWE

 

Składniki na 20 bułeczek:

4 szklanki mąki

70 gr. cukru

pół łyżeczki soli

40 gr. świeżych drożdży

100 gr. masła roztopionego

400 ml mleka

2 jajka

Na nadzienie:

90 gr. roztopionego masła

120 gr. cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i cukier. Zrobić rozczyn z drożdży, letniego mleka, odrobiny cukru i mąki zabranej z miski. Odłożyć w ciepłe miejsce by urósł. Do miski wbić jajka, dodać urośnięty rozczyn i zarobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i zarabiać tak długo, by ciasto było elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.

W międzyczasie zrobić nadzienie, wszystkie składniki wymieszać i odłożyć.

Gdy ciasto urośnie, odjąć 1/3, rozwałkować i wyłożyć formę około 24 x 33 cm. To będzie spód naszych bułeczek. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem, zwinąć na kształt długiej rolady. Pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce, jeden koło drugiego. Ważne by były symetrycznie rozłożone. Odstawić do wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20-25 minut w rozgrzanym piecu w temp około 190 stopni. Podawać ciepłe lub zimne.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Zaglądajcie do naszej fotogalerii, która przedstawia, jak krok po kroku wykonać pyszne bułeczki.