Podczas warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 23 kwietnia 2021 r. z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy przenieśliśmy się do Brazylii i przygotowaliśmy dla Was pachnące, mocno kakaowe, brazylijskie cukierki BRIGADEIRO.

A skąd ta nazwa? Otóż zawdzięczają ją brazylijskiemu żołnierzowi Eduardo Gomesowi, który je uwielbiał. Koniecznie wypróbujcie przepis, cukiery wpasowują się we wszelakiego rodzaju zachcianki, przypominając toffi i krówki.

 

PRZEPIS NA BRAZYLIJSKIE CUKIERKI- BRIGADEIRO

Składniki na ok. 20 cukierków:

- puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530g)

- ¼ kostki masła

- 4 łyżki ciemnego kakao

Do obtoczenia:

- posypka kolorowa,

- posypka czekoladowa,

- wiórki kokosowe,

- płatki migdałowe pokruszone,

- orzechy włoskie drobno pokrojone,

- kakao

Roztopić masło na teflonowej patelni, wlać mleko, pomieszać do połączenia składników, dodać kakao i mieszać cały czas na malutkim ogniu. Masa jest gotowa, gdy przejedziemy pośrodku patelni drewniana łyżką, zostanie ślad i masa nie zleje się przez kilka sekund.

Ciepłą masę wylewamy na płytki talerz do wystudzenia. Następnie z zimnej masy formujemy kulki wielkości małego orzecha i obtaczamy w dodatkach. Przekładamy do papilotek i gotowe.

Obejrzyjcie naszą fotogalerię, która pokazuje kolejne czynności niezbędne do wykonania cukierków.