Podczas warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 23 kwietnia 2021 r. z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy przenieśliśmy się do Brazylii i przygotowaliśmy dla Was pachnące, mocno kakaowe, brazylijskie cukierki BRIGADEIRO.
PRZEPIS NA BRAZYLIJSKIE CUKIERKI- BRIGADEIRO
Składniki na ok. 20 cukierków:
- puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530g)
- ¼ kostki masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
Do obtoczenia:
- posypka kolorowa,
- posypka czekoladowa,
- wiórki kokosowe,
- płatki migdałowe pokruszone,
- orzechy włoskie drobno pokrojone,
- kakao
Roztopić masło na teflonowej patelni, wlać mleko, pomieszać do połączenia składników, dodać kakao i mieszać cały czas na malutkim ogniu. Masa jest gotowa, gdy przejedziemy pośrodku patelni drewniana łyżką, zostanie ślad i masa nie zleje się przez kilka sekund.
Ciepłą masę wylewamy na płytki talerz do wystudzenia. Następnie z zimnej masy formujemy kulki wielkości małego orzecha i obtaczamy w dodatkach. Przekładamy do papilotek i gotowe.
Obejrzyjcie naszą fotogalerię, która pokazuje kolejne czynności niezbędne do wykonania cukierków.