Zapraszamy Was serdecznie do udziału w warsztatach kulinarnych Świat na talerzu online 21 maja 2021 r.
Tym razem nie wybieramy się w dalekie strony. Pozostaniemy w naszym kraju i poznamy polskie smaki lokalne, a dokładniej pokażemy, jak przyrządzić Karpia po Zatorsku. Zapoznajcie się z poniższym przepisem i do dzieła!!!
KARP PO ZATORSKU (na 10 porcji)
Składniki:
- karp zatorski 3 kg (z ośćmi lub wyfiletowany)
- ser żółty 60 dkg w kawałku
- pieczarki 80 dkg
- jaja 10 sztuk
- natka pietruszki 1 pęczek
- czerwona papryka 1 sztuka do dekoracji
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
- śmietana 22 % 700ml
- olej do smażenia
- mąka do panierowania
Pokrojone kawałki karpia posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką, a następnie smażyć na głębokim oleju na dużym ogniu. Zdjąć, gdy mocno się zarumienią. Przygotować farsz: jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, pieczarki pokroić, usmażyć na maśle, ser zetrzeć. Wszystkie składniki z natką pietruszki wymieszać i nałożyć na rybę. Albo można nakładać składniki po kolei, na przemian z rybą, pamiętając, by ser żółty był na górze. Na wierzchu ułożyć warstwę gęstej śmietany. Całość dusić w naczyniu żaroodpornym około 1 godzinę w gorącym piekarniku, do roztopienia się sera i śmietany. Na koniec zdjąć pokrywkę, aż całość się zarumieni. I gotowe!
Odwiedźcie naszą fotogalerię, tam można podpatrzeć jak krok po kroku wykonać karpiową propozycję kulinarną. Życzymy smacznego!!!