Zapraszamy serdecznie do udziału w warsztatach kulinarnych Świat na talerzu online 28 maja 2021 r. z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy.

Proponujemy Wam greckie łakocie - ciasteczka KOULOURAKIA. Intensywnie cynamonowe z dodatkiem wanilii i chrupiących migdałów. Idealne do kawy i na wakacyjną wycieczkę.

Nasz cykl warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU dobiegł końca. Zapraszamy po wakacjach. Już dzisiaj zaczynamy szykować dla Was kolejną niespodziankę.

Tymczasem zapoznajcie się z poniższym przepisem i do dzieła!!! Może uda się Wam je upiec na dzisiejszy koncert "Wiosna Z drugiej strony serca" o godz. 20.00. Zapraszamy i życzymy smacznego!!!

PRZEPIS NA KOULOURAKIA- CIASTKA CYNAMONOWE (na kilkanaście ciasteczek)

3 szklanki mąki

8 jajek

2 szklanki cukru pudru

2 szklanki mleka

2 kostki masła

4 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. W dużej misce wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki rozpuszczone i wystudzone masło, utarte żółtka i ubitą pianę. Stopniowo wlewać mleko i zmiksować ciasto na jednolitą konsystencję. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut do zarumienienia w temperaturze nie większej niż 180 stopni.

Obejrzyjcie szybciutko naszą fotogalerię, w której zobaczycie jak wykonać greckie ciasteczka.