Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy zachęca do udziału w warsztatach kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 19 marca 2021 r., które goszczą na Kaukazie w Gruzji.

Tym razem przyrządzamy CHACZAPURI ADŻARSKIE (chaczapuri Adżaruli), wytrawne łódeczki z ciasta drożdżowego, które w sercu każdego Gruzina zajmują szczególne miejsce. Według Gruzinów, po wypieku można odgadnąć charakter piekarza, bo chaczapuri to zwierciadło emocji. Zachęcamy do wypiekania tych serowych łódeczek, bo naprawdę pysznie smakują.

Przepis na CHACZAPURI ADŻARSKIE (na 6 porcji)

300g mąki
10g świeżych drożdży
ok. 150 ml ciepłej wody
ok. 100g jogurtu naturalnego lub maślanki
2 łyżki oleju
250g sera pół na pół mozarella i feta
2 żółtka
sól

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej (ale nie gorącej wody). Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać drożdże, jogurt i tyle wody, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (jak na pizzę). Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt luźne – dodać trochę mąki, jeśli za twarde – odrobinę wody. Na koniec dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (250 stopni). Ser zetrzeć lub rozkruszyć i pomieszać razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować okrągły placek o średnicy ok. 20-25cm, podsypując blat mąką. Boki z dwóch stron zagiąć do środka, a końcówki zlepić, formując dłońmi w miarę zgrabne łódki. Ostrożnie przenieść je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Do środka każdej łódki nałożyć ser.  Piec chaczapuri przez około 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Następnie wyjąć i za pomocą widelca lekko „wzruszyć” wnętrze łódek. Ostrożnie do każdej z nich włożyć po jednym żółtku i zapiec jeszcze 1-2 minuty. Podawać na gorąco.