Ciasto ciemne:
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g masła
½ szklanki wody
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto jasne:
1 szklanka cukru
5 jajek
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
Zaczynamy od zrobienia ciasta ciemnego. Cukier wymieszać z kakao, dodać masło, wodę i wszystko roztopić - nie gotować! Odstawić do ostudzenia, dodać żółtka i wymieszać mikserem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. W osobnej misce ubić pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Wlać do foremki i upiec w temp. 180 stopni około 60 minut.(do suchego patyczka).
Ciasto całkowicie wystudzić, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Za pomocą foremki wykrawać zajączki, powycinane układać ściśle jeden za drugim w foremce.
Teraz zrobić jasne ciasto, cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę. Dosypać mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki.
Piec w temp. 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka).
Wierzch babki można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!