Sezon truskawkowy w pełni, a my mamy dla WAS niespodziankę kulinarną. Proponujemy „Sernik na zimno z owocami”. Pyszne i orzeźwiające ciasto – wszyscy, którzy spróbowali – uwielbiają!!!

Oto przepis:

Na początek przygotowujemy galaretki - na wierzch ciasta będą 2 sztuki galaretki truskawkowej lub wiśniowej (zrobić według przepisu na opakowaniu), a do masy sernikowej 1 sztuka galaretki cytrynowej rozpuszczonej w jednej szklance wody.

Następnie pieczemy biszkopt. Składniki: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Pianę z jajek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka dalej ubijając. Gdy nie wyczuwa się cukru dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Przygotowane ciasto przelewamy do posmarowanej margaryną tortownicy i pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Masa serowa: 1/2 kostki masła utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru, można dodać 1 żółtko (ale nie trzeba), 1/2 opakowania cukru waniliowego, 25 dag sera białego (mielonego). Do utartej masy dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko razem mieszamy.

Gotową masę serową nakładamy na wystudzony w tortownicy biszkopt, następnie na wierzch masy układamy truskawki (lub inne owoce) i zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi lub wiśniowymi. Gotowy sernik wkładamy do lodówki. Życzymy SMACZNEGO !!!