Przed nami kolejne warsztaty kulinarne ŚWIAT NA TALERZU z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy. W piątkowe popołudnie 19 lutego 2021 r. gotujemy po hiszpańsku, czyli zapraszamy na HISZPAŃSKĄ FIESTĘ.

Przygotujemy TORTILLĘ - hiszpańską odmianę omletu z jaj, ziemniaków z dodatkiem szpinaku, czosnku i cebuli. Potrawa o wyśmienitym smaku, jest podawana jako tapas -przekąska lub jako samodzielny posiłek. Łapcie poniższy przepis i gotujcie. Powodzenia!

PRZEPIS NA TORTILLĘ HISZPAŃSKĄ (składniki na 4 porcje)

6 niedużych ziemniaków

4 łyżki oliwy

1 cebula pokrojona w kostkę

6 jajek

8 łyżek gęstej śmietany

160 g sera feta pokrojonego w kosteczkę

3 ząbki czosnku startego

200 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego

2/3 szklanki startego sera żółtego

papryka do dekoracji

Przygotować patelnię o średnicy ok. 30 cm oraz duży talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do przykrycia. Ziemniaki surowe kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na oliwie tak długo, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodać cebulę. Odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek na oliwie, po kilkunastu sekundach dodać szpinak i smażyć aż zmięknie. Połączyć z ziemniakami. Jajka wbić do dużej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, fetę i ziemniaki ze szpinakiem. Wymieszać. Mocno rozgrzać ta samą patelnię, dodać oliwę, na gorący tłuszcz wlać masę jajeczną z dodatkami. Drewnianą szpatułką przesunąć masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka, by płynna masa spłynęła na dno patelni. Smażyć tortillę ok. 8 minut pod przykryciem. Gdy spód się zrumieni, a wierzch będzie ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz i zsunąć z powrotem na patelnię. Posypać startym serem żółtym. Można udekorować kawałeczkami papryki.

Smacznego!