Wraz z Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy podczas warsztatów kulinarnych online ŚWIAT NA TALERZU 12 marca 2021 r. przeniesiemy się na kontynent południowoamerykański, a konkretnie do Peru.

Skosztujemy indiańskich smakołyków na bazie ziemniaków PAPPA RELLENA z farszem pieczarkowym i SAŁATKĘ PERUWIAŃSKĄ z awokado, sałatą lodową, ogórkiem i pysznym sosem czosnkowym. Danie z powodzeniem poleca się na obiad i nie tylko. Zapoznajcie się z przepisem, odwiedźcie naszą fotogalerię i gotujcie, kosztujcie oraz delektujcie się indiańska kuchnią.

Przepis na PAPPA RELLENA

Potrzebujemy na kilkanaście sztuk:

Masa:

- 6-7 dużych ziemniaków

- 3 ząbki czosnku 

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

- 1 łyżka mąki pszennej

- kumin mielony, zioła prowansalskie, majeranek

Farsz:

- 4 pieczarki

- pół pęczka natki pietruszki

- 1 duża cebula

- sól, sezam, majeranek

Z ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków robimy masę jak na kopytka, dodając mąki, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Gdy lekko ostygną gnieciemy do uzyskania porządnej ziemniaczanej masy. Podsmażamy poszatkowaną cebulkę razem z pieczarkami i solą, a na koniec dodajemy pietruszkę, sezam i troszkę suszonego majeranku. Z ziemniaczanej masy robimy porządną kulkę, która zmieści nam się w ręku, rozgniatamy ją na desce tak, by można było do środka wrzucić farsz i zlepiamy, żeby pieczarki nie wypadły. Smażymy chwilkę, aż się zarumienią na głębokim tłuszczu porządnie rozgrzanym.